mijnweer.nu

PRP mot ärr och rynkor

PRP, platelet rich plasma, är en metod som Nordic Hair rekommenderar att använda mot ärr och rynkor främst i ansiktet. Hårtransplantation är en annan bra behandling mot lite större operationsärr i skalpen. Det är enligt Nordic Hair den enklaste metoden att dölja ärren på ett naturligt sätt. Att skära bort ärr kan vara en lösning vid väldigt höga och knöliga ärr såsom vid keloida ärr och hypertrofa ärrbildningar. Samtidigt som de skärs bort skall PRP injiceras för att skynda på läkningen men också för att läkningen skall bli bättre men mindre synbara ärr.

Vi på Nordic Hair delar upp ärr i två kategorier – små ärr och stora ärr. Det är inte bara den fysiska delen som avgör i vilket fack de skall hamna och hur mycket PRP vätska som skall injiceras, utan flera faktorer såsom grovlek i ärret och fibreringen av huden. Dessutom kan en del ärr behöva byggas upp i förväg med transplanterat fett för att få högre överlevnadsgrad på inplantaten. Detta gör att ett litet ärr i fysisk mening kan ta lång tid att operera och vara mycket komplicerat. Dessutom kräver dessa ärr ofta minst två operationer – först en fettransplantation och sedan en hårtransplantation med tillhörande PRP. Kan även föregås av en rejäl micro needleing session med 0,1mm nålar över hela skalpen. Detta görs företrädesvis medan blodet centrifugeras.

PRP har den fördelen att det är helt ofarligt för personen då avstötning inte kan ske eftersom blodet är personens egna. Inga andra risker med ett möjligt undantag för nålen som används för att spruta in PRP i huden. Det är en minimal risk men den skall beaktas. Att sedan huden kan vara rosa och varm någon dag eller att det kan finnas någon svag stramhet över injektionshålen är detsamma som för vilken annan injektion man göe. Så PRP i sig är i det närmaste perfekt och vi tror att PRP kommer att komma stort i Sverige inom ett flertal områden förutom hud och hår. PRP som idrottsmedicin är stort i USA och eftersom PRP är godkänt av FDA föreligger inga legala problem heller.

Comments are closed.