mijnweer.nu

PRP kan vara framtidens lösning för hår

PRP, placelet rich plasma – blod där man har koncentrerat blodplättarna och sedan injicerar detta tillbaka in i skalpen där den hjälper till att få hårsäckarna att växa bättre. Metoden PRP har funnit i många år och tekniken finns sedan länge inom idrottsfysiologi och skadearbeten med professionella idrottare. Många av de stora lagen i NHL, NFL och basket serierna i USA jobbar ofta med dessa tekniker för att korta ner skadeperioder.

Nu är PRP på väg in i skönhetsbranschen med fillers, skin booster och även hårväxt. Användningsområdena ökar och fler personer intresserar sig för teorin såväl som tekniken bakom PRP. Det kan verka enkelt men det finns en låg rad variabler som kan vara mycket komplexa att komma tillrätta med och förstå konsekvenserna vid olika justeringar. Att separera blodet i sina olika beståndsdelar är ingen konst. Om detta görs via en eller flera centrifugeringar med olika tider spelar heller ingen större roll. Däremot  är det helt avgörande till vilken koncentration blodplättarna i injektionerna höjs i förhållande till standard i vanligt obearbetat venöst blod. Många förespråkar lägre koncentrationer med ytterligare andra anser att höga koncentrationer ger ett bättre resultat. Dessa skillnader blir för en novis helt oöverskådliga och går inte att ha en synpunkt kring. Det finns därefter säkert tio variabler som kan påverka utgången av PRP. Själv har jag en sådan grundläggande fundering som om det föreligger någon skillnad på injektioner i vertex eller längre ner i nacken där rett mer DHT-okänsligt hår växer.

 

 

Comments are closed.